lørdag 21. juli 2012

Fortsatt her

Joda, jeg er fortsatt i Berlin, og skal være her ennå ei uke. Reiser ikke hjem før neste lørdag. Tida går fort fordi det er mye å gjøre. I tillegg til skole og lekser, har jeg også vært med på noen interessante arrangement gjennom skolen på ettermiddagene den siste uka. Tirsdag var jeg på et seminar som tok for seg tidsepoken da Tyskland var Weimarrepublikke(1918 - 1933). Det var veldig interessant, og jeg forsto alt, selv om det var på Tysk!

På torsdag var jeg med til Jüdiches Museum Berlin. Der vandret jeg rundt i flere timer, og fant nesten ikke veien ut. Brukte audioguide, og det gjorde det nok mye mer interessant. Her er utsiden av den gamle delen av museumet. Det vil si her var det ikke museum, bare inngang med strenge sikkerhetstiltak, restaurant, butikk etc. 
Fra det gamle bygget, gikk man ned en lang trapp, og gikk via en tunnel over i den nye delen. Her var selve museet. Det var veldig spektakulært bygd, og arkitekten hadde en idé bak bygget. Tror ikke jeg skal gi meg ut på å forklare...
 Her ser man en stoffrull med de såkalte jødestjernene på. Hitler påla alle jøder å sy slike gule stjerner på klærne sine. På stjernene står det skrevet Jude, med en skrift som skal etterligne jødiske skrifttegn.
 Bokrullene brukes fortsatt i synagogene.
 Utsnitt fra museet, med gatenavn...

I går var jeg med på tur til Kreuzberg, en Tyrkisk bydel i Berlin. Det sies at dette er den plassen det bor flest tyrkere samlet, utenfor selve Tyrkia. Det var også en interessant tur. Blant annet var vi på et market, der det solgtes alt mellom himmel og jord. Vi fikk litt lite tid til å gå og kikke, så kanskje må jeg ta turen dit på egen hånd. Ellers ble vi fortalt en del om bydelens historie, og fikk se en del av livet der. Interessant!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar