tirsdag 14. desember 2010

Tova tøfler

Jeg har strikket og tovet de minste tøflene du kan tenke deg til det lille barnebarnet mitt. De er bare 9 cm lange. Det var vanskelig å beregne hvor store de blir når de er ferdig tovet. Først strikket jeg et par, men de ble alt for store, så jeg måtte strikke et par til. Er spent på om de passer. Regner med at han vokser fort, og da kan han vel bruke de andre også etterhvert... Jeg har tatt bilde av begge parene ved siden av hverandre. De er strikket i Tove garn. Det passer best når det skal være så smått. Når jeg strikker til voksne bruker jeg gjerne Fritidsgarn eller lignende.

Oppskrift på babytøfler(til nyfødt):
  • Legg opp 24 masker på pinne nr. 5 og strikk en omgang vrang rundt(begynnelsen på omgangen er midten bak på tøffelen).
  • Fortsett med 4 omganger glattstrikk.
  • Øk 4 masker på neste omgang slik: strikk 8 masker, strikk tre masker i neste maske(=2 masker økt). Strikk  6 nye masker og øk på samme måte som over i neste maske(=28 masker på omgangen)
  • Strikk 7 nye omganger glattstrikk.
  • Sett de 9 siste og de 9 første maskene på omgangen på en maskestopper.
  • Strikk de 10 maskene i midtfeltet i glattstrikk frem og tilbake, 14 omganger. OBS! Strikk alltid første og siste maske på omgangen rett.
  • Sett maskene på maskestopperen over på to pinner igjen, og strikk de 9 første maskene av omgangen. Fortsett med å strikke opp 8 nye masker langs kanten på midtdelen. Strikk med maskene fra midtdelen, men fell samtidig 3 masker (fra 10 til 7). Strikk opp 8 masker fra den andre siden av midtdelen, og strikk til slutt med de 9 siste maskene på omgangen(fra maskestopperene). Nå har du 41 masker totalt.
  • Strikk en omgang vrang og fortsett med 6 omganger rettstrikk(rundt). På den siste omgangen feller du 2 masker slik: Strikk 2 masker, strikk så 2 masker rett sammen. Strikk til du har 4 masker igjen på omgangen. Strikk to rett sammen og strikk de to siste maskene.
  • Strikk en omgang med vrangstrikk.
  • Nå skal du strikke sålen. Sett maskene på fire pinner slik: 8 masker bak ved hælen(de 4 siste og de 4 første på omgangen), 13 masker på hver side og 7 masker framme ved tåa.
  • Start med å strikke de 8 maskene fra hælen fra retten. Strikk til du har en maske igjen på omgangen. Strikk den siste masken vridd sammen med den første maken på sidepinnen.*
  • Snu arbeidet og ta den første masken løs av, strikk vrangt til du har en maske igjen på omgangen. Strikk den siste masken vrang sammen med den første masken på sidepinnen.
  • Snu arbeidet og ta den første masken løs av. Strikk rett til du har en maske igjen på omgangen og gjør som over *.
  • Fortsett slik til du har strikket inn alle sidemaskene. På den siste omgangen feller du en maske ved å strikke de to midterste maskene sammen. Nå har du 7 masker på begge pinnene.
  • Strikk en maske fra hver pinne sammen. Gjenta og tre den første masken over den neste. Fortsett slik til du har felt alle maskene i tåa.
  • Så er det bare å sy fast løse tråder. Strikk en til på samme måte.
  • Du kan tove tøflene i vaskemaskin slik: legg en gammel olabukse eller noe lignende sammen med tøflene i maskinen og ha litt grønnsåpe(en til to korker) direkte på tøflene. Vask på 60-70 grader. Når tøflene er ferdige må de formes før de settes til tørk. PS! Du kan selvfølgelig tove tøflene for hånd hvis du ønsker det. Da trenger du varmt vann, grønnsåpe og litt tålmodighet, og så er det bare å gnikke og gni.
Lykke til!

Lammerull

Så har jeg laget min første lammerull. Må jo føre tradisjonen videre. Mamma har alltid laget lammerull til jul og sendt til oss barna. Det hører liksom med, og i år bestemte jeg meg for å prøve. Kan jo ikke være så vanskelig, tenkte jeg. Som sagt så gjort. Jeg startet med innkjøp og sying av rull for over to og ei halv uke siden (det ble to ruller). Så har rullene ligget i saltlake siden, og i går kokte/trakk jeg dem. Etter pressing over natta, tok jeg min første smaksprøve i dag. Nydelig! Tenk at jeg fikk det til. Føler meg litt stolt. Dette er nok noe jeg kan finne på og gjøre igjen til neste jul. Her er oppskriften jeg brukte:

Ingredienser:
1 kg lammebog eller fårikålkjøtt
1 kg slagside av lam

Krydderblanding:
1½ ts malt svart pepper
1½ ts malt ingefær
1½ ss salt
1 ss finhakket løk
1 ts sukker
2½ ts gelatinpulver
(Brukte nok litt større mengder krydder enn det som står her. Synes det skal være kraftig smak)

Saltlake:
4 l vann
6,5 dl salt

Fremgangsmåte:
Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20x35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.

Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatin og dryss dette over kjøttet. Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast. Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.

Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker. Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.

Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi. La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.

La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm. Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.

Tror nok jeg skal prøve meg på å lage sylte også i år. Det rekker jeg vel før jul...