torsdag 5. april 2012

Romkake

Det er alltid greit å ha ei kake på lur i tilfelle man får uventet besøk når det er fridager. Fant ut at jeg måtte bake litt, selv om høyrehånda mi er ganske ubrukelig for tiden. Det ble romkake: ei nydelig kake som tåler å stå noen dager uten å bli ødelagt. Jeg har prøvd meg på flere kakebunner til romake tidligere, uten å bli helt fornøyd. Endelig har jeg funnet en oppskrift som jeg er fornøyd med. Her er den: 
 
 
Ingredienser:
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
30 g smør
1 ts bakepulver
 
 
Sukkerlake til dynking av kaka:
150 g sukker
1 dl vann
1/2 sitron
1 ss brun rom
 
 
Framgangsmåte:
Smelt smøret og la det stå på benken og avkjøles. (30 g smør = 2 ss)
Bland egg og sukker i vannbad og rør av og til inntil sukkeret har løst seg opp.
Ta ut av vannbadet og pisk eggblandingen luftig.
Bland bakepulver i melet og sikt melet inn i eggblandingen mens du vender forsiktig sammen.
Ta et par dl av denne blandingen og bland i smøret.
Når det er gjort, vendes dette igjen inn i hele blandingen. På denne måten er det lettere at smøret fordeler seg i hele deigen.
Ha deigen over i en smurt springform.
Stek midt i ovnen ved 170 grader i cirka 35 minutter.
Snu kaken forsiktig mot et bakepapir, og la stå opp-ned i springformen til den er avkjølt. Dette er viktig for å holde kakebunnen saftig.
Del kaken og dynk hver del godt med sukkerlaken. Delene kan med fordel stå ei stund å hvile i kjøleskapet, før kaken gjøres helt ferdig.
Fyll kaken med romkrem og pynt med melis. For oppskrift på hjemmelaget romkrem, se her.
 
 
Min kakepynt ble venstrehåndsarbeid denne gangen.