søndag 8. juli 2012

På plass i Berlin

Så er jeg her da. Ble ikke mye søvn i natt for vi måtte kjøre hjemmefra kl. 02.00. Flyet gikk kl. 7.30, så for den del kunne vi ha kjørt noen timer senere, men Ola, mannen min, hadde ikke avløser og måtte hjem igjen  til morgenfjøset. Sånn var det. Og etter en tur innom Gardemoen, er jeg altså på plass her i Berlin. Litt blandede følelser så langt. Jeg deler en tremanns-leilighet, men foreløpig er vi bare to her. Hun jeg bor sammen med, kommer fra Spania. Siden jeg var litt sent ute med å bestille, fikk jeg ikke enerom. Rommet jeg skal dele med en annen person, er ganske lite, ca. 2,5 * 4 meter. Ganske tett, med andre ord. Foreløpig har den andre personen ikke dukket opp, så det blir jo spennende å se... Resten av leiligheten er forøvrig ganske fin. Ja, ja...jeg er jo her for å lære språket bedre, og jeg håper virkelig at jeg får utbytte av oppholdet. 




mandag 2. juli 2012

Planlegger språkreise

Til høsten har jeg søkt om videreutdanning i tysk. Jeg er jo lærer, og det er behov for flere tysklærere på skolen der jeg jobber. Har lenge hatt lyst til å lære meg mer og bedre tysk. Jeg hadde jo tysk fire år på grunnskole og videregående skole, men det er leeeeenge siden, og jeg har ikke praktisert. Synd, men sånn er det. Nå har jeg altså tenkt å ta opp tråden igjen, og for å være klar for tyskstudier til høsten, har jeg meldt meg på språksskole i Berlin tre uker i sommer. Jeg reiser allerede 8. juli. Det blir veldig spennende! Det er et intensivt kurs som tar utgangspunkt i elevens nivå. Jeg skal ha 30 timer undervisning i uka. Det må vel hjelpe på... Her er link til den språkskolen jeg har valgt: http://www.gls-berlin.de

fredag 8. juni 2012

Teeske for musikere

Denne teesken laget jeg i fjor sommer. Jeg fant disse fine serviettene på bordet hos svigermor og svigerfar, og ble bare helt betatt av dem. De passet jo perfekt til teesken! Jeg brukte decopage-teknikk for å få servietten på eska. Slik ble den seende ut:
Inni lokket har jeg malt bakgrunnen, og skrevet en strofe fra sangen "Tea for two". Skjelettet inni esken er også malt i sort vannfarge, mens bunn og vegger er holdt trehvite.

onsdag 6. juni 2012

Nyoperert igjen

Før påske ble jeg operert i høyre hånd. I går var turen kommet for venstre hånd. Så nå sitter jeg med hånden høyt og i bandasje. Litt hjelpesløs blir jeg jo også, selv om jeg er høyrehendt. Egentlig synes jeg det går veldig bra. En rask operasjon, og lite smerter både under og etter-. Det verste er nok alt jeg gjerne skulle ha gjort, som jeg ikke får til: bake, vaske, henge opp tøy, jobbe i hagen... Sånn er det! Trøsten er at alt blir mye bedre når såret leges. Jeg synes absolutt at det er verd det, når jeg vet at jeg blir kvitt smerter og plager som har hemmet meg i årevis. 

Lenge siden sist...

Jeg har hatt problemer med nettleseren min, og har ikke fått til å skrive innlegg på en stund, men nå er jeg tilbake igjen. Det er blitt sommer siden sist, i hvert fall på kalenderen. Sommervarmen har vi ikke merket så mye til ennå, men vi har den vel tilgode. I pinsa var det allikevel litt forsmak på sommer noen få dager. Da benyttet vi anledningen til å kose oss litt i fjæra med pinsebål og grilling. Kjempetrivelig!

torsdag 26. april 2012

Saftig og holdbart gulrotbrød

I dag har jeg bakt brød. Dette brødet er fantastisk godt. Det er saftig og holder seg ferskt i flere dager(hvis det får lov å bli så gammelt uten at det blir spist opp...). Her er oppskriften:
 Ingredienser:
1 dl linfrø
2 dl havregryn(lettkokte)
3 dl kokende vann
2 gulerøtter
3 ss rapsolje (e.l.)
1 dl. lunkent vann
1 ss honning
1ss salt
1 pk tørrgjær
8 dl hvetemel

Start med å ha linfrø, havregryn, salt, honning og olje i bakebollen. Hell 3 dl kokende vannet over og la det stå i ca. 15 minutter.

Rasp gulerøttene og ha dem oppi bakebollen sammen med 1 dl vann. Blandingen skal være litt varmere enn lunken.

Ha til slutt hvetemel og gjær oppi bakebollen. Elt deigen godt sammen i kjøkkenmaskin, minst 10 minutter. Så skal deigen heve ca en time.

Kna deigen litt og form brød etter ønsket fasong. Jeg bruker brødformer, og da er denne oppskriften passe mye til to brød. La brødene heve under plast i 30 minutter.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Fantastisk gode brød! Nesten vanskelig å vente til de er avkjølt før man spiser, men det er nok lurest. Mmmmmm.

tirsdag 24. april 2012

Tid for konfirmasjon

Det er lenge siden jeg har lagt ut bilder av kort jeg har laget. Jeg kreerer fortsatt kort innimellom når tiden byr seg. Det blir stadig nye design, og nesten ingen kort er helt like. Her er et som er laget til en av årets konfirmanter. Utsiden ser slik ut:
På innsiden har jeg laget en pengelomme.

søndag 15. april 2012

Ja visst gör det ont

Et av de nydeligste diktene jeg vet om er skrevet av Karin Boye. Det passer godt nå som det er vår, og løvet holder på å sprette.

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider  -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra  -
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen r&¨dsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

mandag 9. april 2012

Påske

I dag er det 2. påskedag, og årets påske er snart over. Dette har vært en innepåske. En av grunnene er været: snø, snø og atter snø. Det har lavet ned snø. Nedtur etter at våren hadde gjort sitt inntog med både blåveis, hestehov og krokus i blomst. Først i dag har det vært utevær, og sola har til og med tittet fram innimellom. Men når man har det hyggelig inne sammen med familie og venner, har ikke været så veldig mye å si. Vi har hatt besøk av barnebarnet og familien, og koset oss med god mat, spill og hygge. Ingen grunn til å klage da!

Størst av alt er det å få feire påskens budskap om Gud som ble menneske, tok vår straff på seg og seiret over døden da han stod opp fra de døde tredje dag. Denne sangen er en lovsang som uttrykker  gleden ved oppstandelsen:


Dine hender er fulle av blomster,
Hvem var det du tenkte å gi dem til?
Mine blomster ble plukket til Jesus.
Graven fant jeg tom
- Han var ikke der.

Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

Dine lepper er fulle av sanger.
Hvorfor denne glede,
hvor kom den fra?
Fra den grav der hans legeme hvilte
- Han stod opp,
og verden ble fylt med sang.

Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

Dine øyne er fulle av glede. Si hva
har de sett for å få slik glans?
De har sett Herren Jesus! Han lever!
Han gir livet mening og lys hver dag.

Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

Nei, det trengs ingen blomster til
graven! Jesus, du sto opp og du bor
blant oss!
Våre øyne er til for å se deg.
Hendene er til for å tjene deg.

Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

Her er kan du høre sangen.

torsdag 5. april 2012

Romkake

Det er alltid greit å ha ei kake på lur i tilfelle man får uventet besøk når det er fridager. Fant ut at jeg måtte bake litt, selv om høyrehånda mi er ganske ubrukelig for tiden. Det ble romkake: ei nydelig kake som tåler å stå noen dager uten å bli ødelagt. Jeg har prøvd meg på flere kakebunner til romake tidligere, uten å bli helt fornøyd. Endelig har jeg funnet en oppskrift som jeg er fornøyd med. Her er den: 
 
 
Ingredienser:
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
30 g smør
1 ts bakepulver
 
 
Sukkerlake til dynking av kaka:
150 g sukker
1 dl vann
1/2 sitron
1 ss brun rom
 
 
Framgangsmåte:
Smelt smøret og la det stå på benken og avkjøles. (30 g smør = 2 ss)
Bland egg og sukker i vannbad og rør av og til inntil sukkeret har løst seg opp.
Ta ut av vannbadet og pisk eggblandingen luftig.
Bland bakepulver i melet og sikt melet inn i eggblandingen mens du vender forsiktig sammen.
Ta et par dl av denne blandingen og bland i smøret.
Når det er gjort, vendes dette igjen inn i hele blandingen. På denne måten er det lettere at smøret fordeler seg i hele deigen.
Ha deigen over i en smurt springform.
Stek midt i ovnen ved 170 grader i cirka 35 minutter.
Snu kaken forsiktig mot et bakepapir, og la stå opp-ned i springformen til den er avkjølt. Dette er viktig for å holde kakebunnen saftig.
Del kaken og dynk hver del godt med sukkerlaken. Delene kan med fordel stå ei stund å hvile i kjøleskapet, før kaken gjøres helt ferdig.
Fyll kaken med romkrem og pynt med melis. For oppskrift på hjemmelaget romkrem, se her.
 
 
Min kakepynt ble venstrehåndsarbeid denne gangen.