tirsdag 28. februar 2012

Gjenbruk av julekaker

I dag har jeg bakt brød. På denne tida av året har jeg gjerne igjen litt av julebaksten som ikke er blitt spist opp. Småkakene holder seg jo lenge, men de smaker liksom ikke så godt nå. Derfor malte jeg opp litt av kakene og hadde oppi brøddeigen. Det ble brune pinner for anledningen. Jeg brukte litt mer væske enn jeg vanligvis gjør, ellers brukte jeg den vanlige oppskriften. Brødene ble ekstra gode, og skorpen fikk litt julekakesmak. Vet ikke om disse brødene er spesielt sunne, men gjenbruk av julekaker må ihvertfall være miljøvennlig. Bedre enn å kaste dem. Jeg husker at mamma pleide å gjøre det samme, og har nok plukket opp dette tipset fra henne.

lørdag 11. februar 2012

Venninnetur til Latvia

I går kom jeg hjem igjen, etter noen dager i Latvia sammen med ei venninne. Vi bodde på et spa-hotell i en liten by som het Jurmale, 25 km fra Riga. Joda, vi benyttet oss selvfølgelig av hotellets spa, og ble både knadd og dradd... I tillegg var vi i gamlebyen i Riga to dager. Det var veldig greit å reise med tog mellom Jurmala og Riga. Det tok ca. en halv time. Vi var veldig fornøyde med å bo i Jurmala: En sjarmerende, rolig småby med kort avstand til det meste. Anbefales! Tror nok at jeg kommer til å reisen dit igjen.
 
 
Tur langst den flotte sandstranda i Jurmala. Dessverre var det alt for kaldt for en dukkert. Forresten var sjøen frosset, men med isborr hadde det kanskje gått...
 Noe av det vi kjøpte på det store markedet i Riga.
 Vi måtte jo også prøve mat fra det Latviske kjøkken. Her er det stuede poteter med skinke og sopp. Ganske godt, faktisk.
 Denne desserten spiste vi på en restaurant i Jurmala: Majorienhoff. Det er sjokoladefontdant med is. Helt hhimmelsk!

onsdag 25. januar 2012

Liten storsjarmør

Nå har Bella vært hos oss over en uke, og hun sjarmerer oss i senk. Det er veldig koselig med valp! Joda, litt arbeid er det jo, med hun er svært lærevillig og tar ting fort. Så er vi jo så heldige at vi har Mira som hjelper oss. Hun har tatt på seg oppdragerrollen, og er både tålmodig og flink. Fine hunder vi har!
Her er Bella blitt plassert oppi ei tomeske(Solfrokost). Passer akkurat :-)

 Her spiser de to hundene våre lørdagsgrøt sammen. Er de ikke fine?

mandag 16. januar 2012

Bella

Lille Bella er endelig kommet hit til oss, og det er så koselig med valp igjen. Hun er bare skjønn! Så langt ser det ut som om hun er en veldig rolig hund. Vi var veldig spente på reaksjonen til Mira, den gamle hunden vår. Hun var litt skeptisk i starten, men virker mer nyssgjerrig etterhvert. Jeg tror det er bra for dem å være to. Her er noen bilder av valpen og de to hundene sammen. Er de ikke flotte?



torsdag 12. januar 2012

Valp

Så har vi endelig bestemt oss for å få en ny valp. Vår Walter døde jo dessverre i høst, og Mira er gammel og en del syk. Både hun og vi synes det ble stille etter Walter, så derfor blir det altså en ny valp. Den er selvfølglig av samme rase som Mira og Walter: Langhåret dvergdachs. Finnes ikke noen annen hund(sitat: Ola). Den  nye valpen må hentes i Rogaland, så det blir en kort helgetur på meg til Stavanger. Valpen er en tispe som skal hete Bella. Vi får henne allerede på mandag! Er hun ikke søt?

lørdag 24. desember 2011

God jul!

Så er julaften endelig kommet! Her skal vi feire jul sammen med familien her hjemme. Familien, dvs. svigermor og svigerfar, sønn, svigerdatter og det lille barnebarnet vårt, Edward, i tillegg til meg og Ola. Det blir kjempekoselig. Ønsker alle lesere av bloggen min en riktig god og velsignet julehøytid med den fineste julesangen jeg vet: Mitt hjerte alltid vanker i Jesu føderom sumget av Ingebjørg Bratland.

torsdag 22. desember 2011

Effektiv messing- og kobberpuss

Så er kobber- og messingpussingen unnagjort. Metoden er enkel og effektiv: Jeg blander varmt vann, litt oppvaskmiddel(f.eks. Zalo) og ca. en dl. eddik(7%) i oppvaskkummen. Så lar jeg messingen og kobberet ligge der 5-10 minutter før jeg tørker av det med en fuktig klut. Resultatet er strålende!

onsdag 14. desember 2011

Brente mandler - med vaniljesmak

Brente mandler er både gode å spise og en fin gave å gi bort. Liker å tro at det er ganske sunt godteri også. Det er viktig at mandlene har passe mye smak og ikke er for harde. Jeg har en oppskrift som jeg har brukt noen år, med suksess. I år tilsatte meg litt ny smak til den gamle oppskriften: Vaniljesukker og kanel. De ble absolutt ikke dårligere av den grunn! Her er oppskriften:

Ingredienser:
500g mandler
0,5 dl. vann
150 g sukker
1 ts kanel
2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Legg mandlene utover i en langpanne og rist dem i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter. Rør i mandlene av og til.

Kok opp sukker, vann, vaniljesukker og kanel i 2-3 minutter i en vid gryte eller panne på middels varme. Ha de ristede mandlene oppi.

Rør hele tiden til sukkeret krystaliseres rundt mandlene, og mandlene får et "grått" useende.

Rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn, pen karamellfarge. Bruk ikke for sterk varme, for da kan sukkeret bli brent.  Det er viktig å røre hele tiden!

Hell blandingen på et bakepapir og spre dem litt utover. La dem kjøle litt, og ta dem fra hverandre.

Ferdig på glass til å gi bort, eller spise selv. Kjempegodt!

onsdag 7. desember 2011

Julekrybbe

I år har jeg laget meg en ny julekybbe. Jeg syntes den jeg hadde fra før var litt for liten. Figurene i den nye julekrybba kjøpte jeg da vi var i Danmark i sommer. Store og fine! Har gledet meg til å ta dem i bruk. Stallen har jeg laget selv, for det meste av drivved. Det gav den et litt røft uttrykk. Dyrene i stallen er malt på kartong og limt på bakveggen.  




Her er Bjørn Eidsvågs nydelige julesalme: I en natt

mandag 5. desember 2011

Smykke

Ble så inspirert da vi hadde juleverksted sammen med barna. Her er et smykke jeg har laget. Det kan brukes til julesmykke eller som gave til en man er glad i. Smykket er saget ut i finer, og så malt. Synes det ble ganske fint. Tror nok at jeg kommer til å bruke det i jula.