tirsdag 21. desember 2010

Julemusikk til arbeidet

Det er så mye fin julemusikk, og det går fint an å lytte til samtidig som man baker eller vasker. Denne er en av mine favoritter! Flott tekst, fin melodi og nydelig sunget av Maria Arredondo. Her er teksten til sangen:

Jeg snublet omkring i svarteste natten.
Da tente du stjernen med lys ifra deg.
Jeg følte meg ensom og tom og forlatt
da du viste du tenkte på meg.

Jeg hutret og frøs da du gav meg din varme.
Du så vel at jorda var naken og kald.
Du lengtet til meg og du sendte meg barnet
og viste meg vei til en stall.

Refr: Himmel på jord, en nåde så stor.
        Jeg e'ke alene her jeg bor.
        Himmel på jord, en nåde så stor.
        Jeg e'ke alene her jeg bor.

Jeg sloss og jeg led, gjorde alt for å vinne.
Da hørte jeg englene synge om fred.
Legg våpnene ned, det er jul du må finne:
en fred inni hjertet et sted.

Refr...

Hver gang jeg ser opp mot min himmel så vet jeg
at undrenes under er det som har hendt.
Jeg føler meg trygg for jeg slipper å lete.
Nå vet jeg hvor stjernen ble tent.

Refr....

mandag 20. desember 2010

Juleforberedelser


Bare fire dager igjen til julaften, og forberedelsene til den store festen går sin gang. I dag er jeg fornøyd med meg selv.(Selvskryt kommer, som kjent, fra hjertet...) Startet med å lage kromkaker i morges. Dobbel posjon; en til svigermor og en til meg selv. I tillegg har jeg laget tre sylter, lagt ned to glass med tomatsild, laget peanut-snacks og engelsk sjokoladefudge. Her kan du se hvordan jeg gikk fram for å lage fudge.

fredag 17. desember 2010

Juleferie


Så er det juleferie på skolen. Godt med litt tid til disposisjon før selve julefeiringa. Det meste av juleposten er klar til sending nå, og småkakene er ferdig bakt. I morgen skal resten av julegavene kjøpes inn, og dagen avsluttes med konsert i Nidarosdomen: Nidarosdomens guttekor og Arve Tellefsen. God julestemning og en fin tradisjon hos oss å overvære denne konserten. Her synger de Stille nacht. Verd å lytte til!

tirsdag 14. desember 2010

Tova tøfler

Jeg har strikket og tovet de minste tøflene du kan tenke deg til det lille barnebarnet mitt. De er bare 9 cm lange. Det var vanskelig å beregne hvor store de blir når de er ferdig tovet. Først strikket jeg et par, men de ble alt for store, så jeg måtte strikke et par til. Er spent på om de passer. Regner med at han vokser fort, og da kan han vel bruke de andre også etterhvert... Jeg har tatt bilde av begge parene ved siden av hverandre. De er strikket i Tove garn. Det passer best når det skal være så smått. Når jeg strikker til voksne bruker jeg gjerne Fritidsgarn eller lignende.

Oppskrift på babytøfler(til nyfødt):
  • Legg opp 24 masker på pinne nr. 5 og strikk en omgang vrang rundt(begynnelsen på omgangen er midten bak på tøffelen).
  • Fortsett med 4 omganger glattstrikk.
  • Øk 4 masker på neste omgang slik: strikk 8 masker, strikk tre masker i neste maske(=2 masker økt). Strikk  6 nye masker og øk på samme måte som over i neste maske(=28 masker på omgangen)
  • Strikk 7 nye omganger glattstrikk.
  • Sett de 9 siste og de 9 første maskene på omgangen på en maskestopper.
  • Strikk de 10 maskene i midtfeltet i glattstrikk frem og tilbake, 14 omganger. OBS! Strikk alltid første og siste maske på omgangen rett.
  • Sett maskene på maskestopperen over på to pinner igjen, og strikk de 9 første maskene av omgangen. Fortsett med å strikke opp 8 nye masker langs kanten på midtdelen. Strikk med maskene fra midtdelen, men fell samtidig 3 masker (fra 10 til 7). Strikk opp 8 masker fra den andre siden av midtdelen, og strikk til slutt med de 9 siste maskene på omgangen(fra maskestopperene). Nå har du 41 masker totalt.
  • Strikk en omgang vrang og fortsett med 6 omganger rettstrikk(rundt). På den siste omgangen feller du 2 masker slik: Strikk 2 masker, strikk så 2 masker rett sammen. Strikk til du har 4 masker igjen på omgangen. Strikk to rett sammen og strikk de to siste maskene.
  • Strikk en omgang med vrangstrikk.
  • Nå skal du strikke sålen. Sett maskene på fire pinner slik: 8 masker bak ved hælen(de 4 siste og de 4 første på omgangen), 13 masker på hver side og 7 masker framme ved tåa.
  • Start med å strikke de 8 maskene fra hælen fra retten. Strikk til du har en maske igjen på omgangen. Strikk den siste masken vridd sammen med den første maken på sidepinnen.*
  • Snu arbeidet og ta den første masken løs av, strikk vrangt til du har en maske igjen på omgangen. Strikk den siste masken vrang sammen med den første masken på sidepinnen.
  • Snu arbeidet og ta den første masken løs av. Strikk rett til du har en maske igjen på omgangen og gjør som over *.
  • Fortsett slik til du har strikket inn alle sidemaskene. På den siste omgangen feller du en maske ved å strikke de to midterste maskene sammen. Nå har du 7 masker på begge pinnene.
  • Strikk en maske fra hver pinne sammen. Gjenta og tre den første masken over den neste. Fortsett slik til du har felt alle maskene i tåa.
  • Så er det bare å sy fast løse tråder. Strikk en til på samme måte.
  • Du kan tove tøflene i vaskemaskin slik: legg en gammel olabukse eller noe lignende sammen med tøflene i maskinen og ha litt grønnsåpe(en til to korker) direkte på tøflene. Vask på 60-70 grader. Når tøflene er ferdige må de formes før de settes til tørk. PS! Du kan selvfølgelig tove tøflene for hånd hvis du ønsker det. Da trenger du varmt vann, grønnsåpe og litt tålmodighet, og så er det bare å gnikke og gni.
Lykke til!

Lammerull

Så har jeg laget min første lammerull. Må jo føre tradisjonen videre. Mamma har alltid laget lammerull til jul og sendt til oss barna. Det hører liksom med, og i år bestemte jeg meg for å prøve. Kan jo ikke være så vanskelig, tenkte jeg. Som sagt så gjort. Jeg startet med innkjøp og sying av rull for over to og ei halv uke siden (det ble to ruller). Så har rullene ligget i saltlake siden, og i går kokte/trakk jeg dem. Etter pressing over natta, tok jeg min første smaksprøve i dag. Nydelig! Tenk at jeg fikk det til. Føler meg litt stolt. Dette er nok noe jeg kan finne på og gjøre igjen til neste jul. Her er oppskriften jeg brukte:

Ingredienser:
1 kg lammebog eller fårikålkjøtt
1 kg slagside av lam

Krydderblanding:
1½ ts malt svart pepper
1½ ts malt ingefær
1½ ss salt
1 ss finhakket løk
1 ts sukker
2½ ts gelatinpulver
(Brukte nok litt større mengder krydder enn det som står her. Synes det skal være kraftig smak)

Saltlake:
4 l vann
6,5 dl salt

Fremgangsmåte:
Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20x35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.

Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatin og dryss dette over kjøttet. Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast. Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.

Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker. Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.

Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi. La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.

La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm. Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.

Tror nok jeg skal prøve meg på å lage sylte også i år. Det rekker jeg vel før jul...

mandag 13. desember 2010

Julebrød

Nå har jeg bakt min tredje omgang med julebrød for i år. Jeg baker fire brød i slengen, altså 12 brød, men halvparten er allerede spist opp. De er saftige og gode på smak, og det går fort å bake dem. Her er oppskriften, hvis flere vil prøve:

Denne oppskriften gir to brød. Hvis du vil bake fire brød på en gang, går det fint å doble ingrediensene.

125 gram margarin
5 dl melk
1 pakke gjær
1 ts salt
125 gram sukker
800 gram hvetemel
1 ts kardemomme
150-200 gram rosiner
evnt 100-150 gram rosiner og 100 gram sukat

Bland alt det tørre og ha så i melk og smelta margarin. (Jeg bruker Tine smør. Det gir ekstra god smak!) Bruker du tørrgjær - husk at væsken må være rykende varm, ellers vil ikke gjærdeigen heve skikkelig. Forhev deiga ca 1 time.

Del deigen i to like store deler og lag to store boller eller bruk to brødformer.Etterhev dei ca 30 minutt. Steikes ved ca 175 grader i 30-40 minutter. Avkjøles så på rist.

Lykke til!

lørdag 11. desember 2010

Bestemor

Så er det første barnebarnet kommet, og jeg har blitt bestemor! Det kjennes nesten helt uvirkelig. Syns ikke det er lenge siden at barnets far var nyfødt. Var og hilste på det lille vidunderet i går. Så liten, uskyldig og perfekt! Ja, det er et fantastisk under hver gang et barn blir født, og helt spesielt å bli bestemor. Tror jeg kommer til å like meg i den rollen.

søndag 5. desember 2010

2. søndag i advent

Julen nærmer seg med stormskritt. Selv om jeg vet at det er kort tid igjen og mye som skal gjøres, er det godt å ta litt tid til kos med adventsprogram på TV, god mat og hygge sammen med venner og familie. Og så all den fine julemusikken... Denne for eksempel, er fantastisk flott! Sissel Kyrkjebø synger den på norsk. Her er teksten:

I en steingrå vinter
Vinden kald og fjern
Jorden som et panser
Vannet hardt som jern
Sneen hadde lavet ned
sne, bare sne
I den steingrå vinteren
en gang et sted

Himlen gir han fra seg
jorden lar han gå
jord og himmel bøyer seg
når han tar kronen på
i en steingrå vinter
i stallen mørk og trist
gjenoppstod vår herre selv
som Jesus Krist

Engler og serafer
kanskje var de der
kanskje himlen skjulte
en veldig englehær
men moren stod alene
jomfruelig og tysst
og velsignet barnet sitt
med et kyss

Jeg er svak og fattig
hva kan jeg gi til ham
Hvis jeg var en gjeter
da ga jeg ham et lam
og var jeg rik og vis
da fikk han velge fritt
Men jeg er bare meg
Jeg gir ham hjertet mitt

søndag 28. november 2010

Advent

Så er 1. søndag i advent her. Mange forberedelser gjenstår før vi kan feire jul. Mitt i all travelheten er det godt å roe ned, tenne lys og ta seg tid til ettertanke.Her er et forslag til hvordan det kan gjøres. Ha en fin adventstid!

søndag 21. november 2010

Sjokoladekake


Fikk så lyst på noe godt, så jeg bakte sjokoladekake til kvelds. Fant oppskrifta på nettet: Verdens beste sjokoladekake. Den var virkelig god. Anbefales! Jeg kommer nok til å bake den flere ganger. Oppskriften var egentlig beregnet på langpanne, men siden vi bare er to, halverte jeg ingrediensene og stekte det i ei kakeform. Det fungerte godt. Her er oppskriften, hvis du har lyst til å prøve:

VERDENS BESTE SJOKOLADEKAKE
Til en langpanne trenger du:
- 6,5 dl sukker
- 6 egg

- 5,5 dl hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 6 ss kakao
- 300 gr smeltet smør/margarin
- 3 dl vann

Egg og sukker røres til eggedosis. Bland resten av ingrediensene i.

Stekes nederst i ovnen 30 min på 170 grader (Her må man "føle seg" litt frem. Jeg måtte ha den i ovnen ganske mye lenger).

Smørkrem:
- 200 gram margarin (skal ikke smeltes..)
- 600 gram melis
- kakao(fire spiseskjeer)
- vaniljesukker( 2 ts)
- kaffe(3-4 spiseskjeer)

Smør og melis blandes hvitt. Ha i resten, ta det "på feelingen"!!

LYKKE TIL!